UTBYGGDA TORPET

Bostad: Utbyggt båtmanstorp från 1700-talet.

Vi som bor här: Christian och Mia med barnen Freya 5 år, Willmer 7 år och hunden Trixi.

Sortering som tar mest plats: Plast och kartonger.

Intressen: Trädgården, båt-, husvagns- och friluftsliv.

Återvinning som en sport

Från början var det inte miljöaspekten som stod i fokus för familjens källsortering. Mia och Christian bestämde sig för att klara sig med ett 140 liters-kärl, med tömning varannan vecka, för sina hushållssopor. För att lyckas blev de tvungna att kompostera sina matrester och källsortera in i minsta detalj.

– Det blev en extra stor utmaning när vi hade blöjbarn, skrattar Mia. Med egen kompost får familjen bra jord till trädgården, samtidigt som barnen får lära sig hur kretsloppet fungerar i praktiken. Och nu för tiden är miljön deras viktigaste argument för källsortering. Familjen besöker återvinningsstationen ungefär en gång i veckan, på väg till eller från förskolan med bilen. Eftersom de läser dagstidningar digitalt behöver de inte så stort utrymme för pappers- och tidningssortering.

Utmaningen

Enkelt för hela familjen

Idag förvaras all källsortering bredvid Trixis hundmat i påsar, korgar och lådor på golvet vid altandörren. Eftersom huset har springor letar sig möss in vintertid. Därför önskar familjen att förvaringen kommer upp en bit från golvet, gärna med lock. Det måste vara enkelt för hela familjen att sortera, samt nära diskbänken.

Lösningen

Återvinning som naturlig mittpunkt

Mitt i köket – bara några steg från diskbänken – finns en bra yta som inte utnyttjades särskilt väl. Vi införskaffade en ordentlig arbetsbänk med gott om plats för smart förvaring under. Här får såväl tidningar som pappers- plast- och glasförpackningar plats. Nu blir det enkelt även för barnen att vara delaktiga.

Tips på vägen

Återvinningen behöver inte nödvändigtvis gömmas undan. Med en synlig och lättåtkomlig återvinningslösning går det av bara farten att slänga rätt sak på rätt plats, även för gäster.

Inköpslista & tips

INKÖPSLISTA

Produkter från IKEA

NORRÅKER sideboard 1495kr

FILUR tunna m. Lock 3x 59kr

FILUR tunna m. Lock 2x39kr

FINTORP bestickställ 29kr

LANSA handtag 59kr

GRUNDTAL s-krok 10kr

VARIERA lådmatta 39kr

FÖRSLUTAS avfallspåse 19kr

TOTALT 1906 kr

TIPS

  1. Om du planerar att renovera framöver, vänta inte med att fixa till källsorteringen tills dess. Gör istället en temporär lösning, med förvaring som går att använda till annat eller sälja när du har renoverat.
  2. Behåll det som fungerar och utveckla det till någon ännu bättre. Exempel: Fungerar det att ha källsorteringen på ett speciellt ställe (t ex grovingången eller förrådet), fortsätt att ha den där. Gör istället justeringar som förenklar, som att göra sorteringen mer lättillgänglig eller flytta den längre fram i rummet.
  3. Använd kärl som är lätta att skölja ur och hålla rena.
  4. Använd förvaring som passar in i den övriga stilen i hemmet, så att den smälter in lättare.

Analys och sorteringslösningar är framtagna i samarbete med Brita Hahne som driver Smpl™ – Organiserad Enkelhet.

Utbyggda torpet
Har inga servicemeddelanden...