Studentlyan

STUDENTLYAN

Bostad: Lägenhet på 25 kvm.

Vi som bor här: Theodor Popoff, 25 år.

Sortering som tar mest plats: Plast- och glasförpackningar samt flaskor och burkar som ska pantas.

Intressen: Träning och att umgås med kompisar och familj.

Källsortering en god vana som gått i arv

Säng, soffa, TV, matbord. Och gärna några kompisar. Det är mycket som ska rymmas i Theodor Popoffs lilla etta på Lidingö. Därför har allt sin givna plats och ordningen är exemplarisk. Utom möjligen under diskbänken. Här trängs tomma förpackningar med PET-flaskor, ölburkar och hushållssopor. Turligt nog finns två återvinningsstationer inom gångavstånd och att ta med panten till affären är en självklarhet. Den goda vanan att källsortera fick Theodor med sig hemifrån. Att avstå har aldrig fallit honom in. Omsorgen om miljön är skäl nog. Och deltidsjobbet i en livsmedelsbutik har gjort honom ännu mer övertygad. Att det skulle vara besvärligt, håller han inte med om.

– Jämfört med i många andra länder är det ju enkelt. Det finns gott om återvinningsstationer och vet du inte hur du ska sortera är det, allt som oftast, bara att läsa på förpackningen.

UTMANINGEN

Att hitta utrymmen som ”inte finns”

Det saknas helt enkelt utrymme. Både i pentryt och i övriga lägenheten. Att hitta en plats för källsortering, är en utmaning i sig. Dessutom bör lösningen leda till bättre ordning samt helst innebära att Theodor kan åka till återvinningsstationen mer sällan.

UTmaningen studentlyan

LÖSNINGEN

Lösning kök
Lösning städskåp

Bortglömd vrå fick ny praktisk funktion

Förvaringen delades upp, tomma pantburkar och PET-flaskor fick vara kvar under diskbänken men i en snyggare och mer funktionell förvaring. Alla tomma förpackningar flyttade till städskåpet för att fylla upp en bortglömd vrå. Här hängdes en förvaringshylla som försågs med lådor, en för varje materialslag (några tidningar finns inte i hushållet). Lådorna kan användas med eller utan lock och rymmer betydligt fler förpackningar än Theodors tidigare kassar i köket och besöken till återvinningsstationen kan därmed bli färre.

Nöjd Theodor

Tips på vägen

Tänk dig bort från självklarheten att förvara de tomma förpackningarna i köket. Viktigast är att utrymmet är lätt att komma åt och samtidigt dolt så att det inte blir rörigt. Dessutom går det ofta att hitta förvaring som ursprungligen är tänkt för något annat. Ta fantasin till hjälp.

"Jag är jättenöjd med den nya smarta förvaringslösningen, skönt att få ordning även på detta."

Inköpslista & tips

INKÖPSLISTA

Från IKEA

KNARRA korg 38x29x30cm 129kr

SAMLA 4 lådor 39x28x14cm 4x19kr

SKRUBB förvaring med 6 fack 79kr

FÖRSLUTA avfallspåse 19kr

TOTALT 303 kr

TIPS

  • Om du inte gör av med så mycket förpackningar kan du förvara dem i samma kärl, annars är det enklare att sortera hemma.
  • Gör en lista över vad du sorterar mest och minst av så att du vet vilken typ och storlek på förvaring du behöver.
  • Gör turen till återvinningsstationen till en vana, se det som ett tillfälle för regelbunden motion.

Analys och sorteringslösningar är framtagna i samarbete med Brita Hahne som driver Smpl™ – Organiserad Enkelhet.

Studentlyan
Har inga servicemeddelanden...